
Hayat Sigortası
Hayat sigortaları; konusu insan hayatı olan, genellikle uzun vadeli menfaat veya meblağ sigortalarıdır. Başlangıçta, hayatı sigorta konusu olan kişinin sigorta süresi içerisinde ölmesi halinde, poliçeden yararlanan kişi veya kişilere ya da sigortalının yasal varislerine toplu para ödenmesi amacıyla düzenlenen hayat sigortası poliçeleri, zaman içerisinde, kişilerin emeklilik programlarına bir destek niteliğinde ve nihayet yatırım amaçlı da kullanılır olmuştur. Bu nedenle Hayat sigortaları iki ana başlık altında incelenebilir.
Risk Ağırlıklı Hayat Sigortası: Risk Ağırlıklı Hayat Sigortasında, sigorta süresi içinde sigortalının yaşamını kaybetmesi durumunda, belirlenen tazminat tutarı kanuni varislere ya da poliçede lehdar olarak belirlenen kişilere ödenmektedir. Bu başlık altında verilen diğer teminat ise yaşam kaybı riski yanında, kişinin malul kalması durumunda uğrayacağı maddi kayıplara karşı teminat sağlayan maluliyet teminatıdır. Bu poliçelerle hastalık veya kaza sonucu oluşacak tam veya kısmi kalıcı maluliyet durumunda poliçede belirlenen tazminat tutarı ödenmektedir.
Birikimli Hayat Sigortası: Birikimli Hayat Sigortası, sigorta süresi en az 10 yıl olan uzun dönemli sigortadır. Yaşam kaybı, ferdi kaza ve maluliyet teminatlarının yanı sıra toplanan primlerden risk primi, genel gider ve komisyon kesintileri yapıldıktan sonra kalan tutar yatırıma yönlendirilmektedir. Birikimli Hayat Sigortası iki temel güvence sağlamaktadır;
– Sigorta süresince prim ödeyen sigortalının, sigorta süresi dolmadan ölümü halinde poliçede belirlenen tazminat tutarına kâr paylı birikim tutarı eklenerek varislerine ya da poliçede lehdar olarak gösterilen kişilere toplu para ödenmektedir. Yaşam kaybı riski dışında, teminat altına alınmışsa, poliçe süresi içinde hastalık veya kaza sonucu oluşacak maluliyet nedeniyle uğranacak kayıplar poliçede belirlenen limitler dahilinde sigortalıya ödenmektedir.
– Poliçe süresi içinde teminat altına alınan herhangi bir riskin gerçekleşmemesi ve en az 10 yıl prim ödenmesi durumunda vade sonunda toplu para veya gelir ödemesi şeklinde poliçeden yararlanılabilmektedir.
Hayat sigortaları ayrıca kişilerin, kredi yoluyla taşınmaz alımlarında teminat vasıtası olarak, çocukların eğitimlerinin finansman aracı olarak, yatırım aracı olarak ve kişilerin diğer ihtiyaçlarına yönelik olarak çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Hayat sigortaları beklenmedik bir olay ile karşılaşılması durumunda, bir yandan sizi ve sevdiklerinizi güvence altına alırken, diğer yandan da birikim yapmanıza olanak sağlar.
Siz de Taron Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş. bünyesinde yer alan uzman ekibimiz ile görüşerek en uygun Hayat Sigortasını belirlerken;
Birikim yapmak istiyorsanız sadece birikime yönelik hayat sigortalarını,
Beklenmedik durumlara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almayı amaçlıyorsanız risk teminatı içeren hayat sigortalarını,
tercih edebilir, ihtiyacınıza göre poliçe satın alabilirsiniz.
Hayat Sigortalarında Teminatlar
Ana Teminat
Hayat Sigortalarında ana teminat Vefat Teminatıdır.
Ek Teminatlar
Hayat Sigortaları ayrıca; Kritik Hastalık, Kaza Sonucu Vefat, Kaza Sonucu Maluliyet, Hastalık Sonucu Maluliyet, İşsizlik, Tehlikeli Hastalıklar vb. gibi ek teminatları da kapsayabilmektedir.
Vergi Avantajı
- Gelir Vergisi Matrahından İndirim Konusu Yapılabilecek Sigorta Primleri ve İndirim Oranları
- Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si,
- Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin %100’ü,
gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılabilir.
- Hayat/Şahıs Sigorta Primlerinin Gelir Vergisi Matrahından İndirilebilmesinin Şartları
Sigorta primlerinin indirilebilmesi için;
- Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması,
- Sigortanın Türkiye’de yerleşik ve merkezinin Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması,
- Prim tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması,
- Mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocukları için yapılması,
gerekmektedir.
Bu şekilde hem geleceğinizi güvence altına almış olur hem de hayat sigortanız için ödeyeceğiniz primin maliyetini azaltmış olursunuz.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.
Dikkat Edilecek Hususlar
Hayat sigortası yaptırırken teklifnamede yer alan sorulara doğru cevap vermek, gerek sigorta ettirenin gerekse sigortalının kendisince bilinen ve sigortacının bilmesi gereken hususları sigortacıya bildirmesi önemli bir yükümlülüktür. Bu yükümlülüğün ihlali halinde sigortacı sözleşmeden cayabilir ya da ek prim almak suretiyle sözleşmeyi yürürlükte tutabilir. Sigorta poliçesi, sigorta şirketi ile sigortalı/sigorta ettiren arasında bir sözleşmedir. Bu nedenle hem sigorta şirketini hem de sigortalı/sigorta ettireni bağlayıcı hükümler taşımaktadır.
Karşılıklı yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olabilmek için poliçe ve ekinde verilen genel şartların okunması gerekmektedir. Aynı şekilde özel şartların neler olduğu konusunda da bilgi alınmalı, kapsam dışı durumlar dikkatle incelenmelidir.
Bu bağlamda; Taron Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş. bünyesinde yer alan uzman ekibimiz ile görüşerek hak ve yükümlülükler konusunda daha fazla bilgi alabilir, poliçe satın alabilir ve hayata güvenle bakabilirsiniz.